Ostatnia wizyta: Obecny czas: Śro Wrz 08, 2010 5:31 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jak usunąć pleśń na ścianie aby już nigdy nie wychodziła?
PostWysłany: Czw Wrz 10, 2009 11:02 pm 

Dołączenie: Śro Sie 26, 2009 10:59 am
Mam na ścianach pleśń, co zgłosiłem w administracji budynku. Uzyskałem odpowiedź, że to z mojej przyczyny, bo nie dogrzewam mieszkania. Po zdrapaniu nożem czarnych plam widać normalną, czystą ścianę. Zdaniem administracji, gdyby obecność pleśni spowodowana była innymi czynnikami (wynikającymi nie z mojej „winy”), to przy takiej próbie zdrapania nadal pozostawałaby pleśń na ścianie i wilgoć. Czy to prawda? Zamieszkuję ten lokal dopiero od 4 miesięcy.

Offline Profil  

Temat postu: Re: Jak usunąć pleśń na ścianie aby już nigdy nie wychodziła?
PostWysłany: Pią Wrz 11, 2009 12:45 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Sie 25, 2009 9:21 am
Brakuje mi wielu informacji, które ułatwiłyby udzielenie jednoznacznej odpowiedzi.
Na obecność pleśni na ścianach wpływa wiele czynników. Najlepiej pleśń rozwija się w środowisku o podwyższonym zawilgoceniu i umiarkowanych temperaturach. Na ścianach wewnątrz mieszkań są to miejsca występowania tzw. mostków termicznych spowodowane brakiem docieplenia muru, gdzie na styku powierzchni ściany z otoczeniem w wyniku znacznych różnic termicznych dochodzi do skraplania się wilgoci. Takie miejsca charakteryzują się stałą podwyższoną wilgotnością, która sprawia, że łatwo przylegają do nich mikrocząsteczki organiczne (kurz, tłuszcz itp.) i tworzą znakomite warunki dla „hodowli” pleśni. Wyjście z takiej sytuacji stanowi ocieplenie ściany.
Mogą też występować inne przyczyny zawilgocenia: np. przebiegające w murze nieocieplone rury wodociągowe, które również na powierzchni ściany tworzą mostki termiczne. Ich otulenie usuwa problem.
Przyczyna utrzymywania się wilgoci w ścianie może też być skutkiem zacieków, które spowodowane są wadliwie działającymi instalacjami wod-kan, niewłaściwymi systemami odprowadzania wód deszczowych, ich uszkodzeniami, błędnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi budynku powodującymi podcieki (np. brakiem lub złym wykonaniem okapów, niespełnieniem wymogów technologicznych dotyczących spadków połaci dachowych, powierzchni tarasów i balkonów), złym wykonawstwem lub brakiem konserwacji (zapchaniem) instalacji odprowadzających wodę itp. Takie usterki bezwzględnie wymagają usunięcia.
Pojawianie się kolonii pleśni może również wynikać z przyczyn prozaicznych: braku wentylacji w pomieszczeniu, zwłaszcza takim, gdzie występują zjawiska podwyższonej emisji pary wodnej. Prądy konwekcyjne unoszą ją do stref, gdzie ulega skraplaniu. Wyjście z sytuacji bezwzględnie stanowi zmiana warunków klimatycznych w pomieszczeniu (zwiększenie cyrkulacji powietrza, optymalizacja wentylacji grawitacyjnej itp.).
Warunki termiczne wewnątrz pomieszczenia także wpływają na rozwój pleśni. Niskie temperatury ograniczają ruchy konwekcyjne powietrza, a więc spowalniane zostają procesy osuszania miejsc „mokrych” na ścianach. Niedogrzewanie pomieszczeń może więc stanowić czynnik wspomagający ich wegetację.

Jak usunąć pleśń na ścianie tak, żeby już nigdy nie wychodziła na powierzchnię? Usunięcie pleśni z powierzchni ściany wraz z usunięciem przyczyn zawilgocenia z pewnością nie spowoduje jej reemisji. W każdym innym przypadku gwarancji takich nie ma.
Usuwanie pleśni najprościej daje się przeprowadzać metodami mechaniczną i chemiczną: mechanicznie zdziera się warstwę pleśni wraz z grzybnią, a chemicznie oczyszczoną powierzchnię odkaża odpowiednimi preparatami pleśnio- i grzybobójczymi. W trakcie wykonywania takich prac bezwzględnie należy przestrzegać zaleceń ich producentów aby nie doszło do przypadkowych zatruć. Tak przygotowaną powierzchnię ścianę wykańcza się zgodnie z regułami sztuki budowlanej.

Offline Profil  

PostWysłany: Czw Wrz 17, 2009 11:03 pm 

Dołączenie: Śro Lip 15, 2009 1:55 pm
Miejscowość: Augustów
Jacek ma rację, trzeba usunąć przyczynę powstawania grzybków, czyli wilgoć.
Administracja Ci mówi, że nie dogrzewasz mieszkania, a może tak odbić piłeczkę i najpierw poproscić o certyfikat energetyczny dla tego pomieszczenia. Administrator ma obowiazek go dostarczyć i to według mojej wiedzy za darmo.
Jak bedziesz miał go w dłoni to wtedywyjdzie czy skraplanie się pary wodnej to wynik twego niedogrzewania, czy braku izolacji termicznej. Według mnie to drugie, czyli żle ocieplenie lub jego brak jest przyczyną wykropleń i w konsekwencji przyczyną powstawania pleśni :))

Offline Profil  

PostWysłany: Wto Lis 17, 2009 11:41 am 

Dołączenie: Wto Wrz 22, 2009 7:39 pm
Miejscowość: Gdańsk
Ja słyszałem o jeszcze innym sposobie zapobiegania pleśni.
Ponoć w Niemczech istnieje coś takiego jak pojęcie prawidłowej eksploatacji domu.
W skład takiej eksplooatacji wchodzi taka prozaiczna czynność jak wietrzenie domu :)))
Mają tam jakies zalecenia ile razy w danym okresie trzeba wietrzyć dom.
Wietrzenie pomaga usunąć nadmiar wilgoci z domu.
Co myslicie o takim rozwiązaniu??

Offline Profil  

PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 9:22 am 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Wrz 07, 2009 11:58 am
Co robić? Przede wszystkim odciąć „dopływu” wilgoci, poza tym zapewnić ścianom możliwości „oddychania”.

Remontując zawilgocone pomieszczenie zadbać trzeba przede wszystkim o to, by świeże powietrze docierało nawet do najdalszych jego zakamarków. Konieczne jest więc długotrwałe wietrzenie i wentylowanie (w ten sposób pozbywamy się zarodników z powietrza) Nie usunięta z murów i tynków wilgoć da się we znaki w momencie pierwszych przymrozków: ściany będą przemarzać, a krystalizujące się cząsteczki wody mogą powodować uszkodzenia murów.
Nawet lekko wilgotnych ścian piwnic i mieszkań nie wolno malować tradycyjnymi farbami, które zamykają cząsteczki wody w murach. Na zewnątrz stosować można jedynie tzw. farby hydrofobowe, pozwalające na odparowywanie wilgoci. Jeszcze przez kilka lat po wyschnięciu, ścian nie powinno się tapetować, obijać matami ani drewnem.
Usuwanie grzyba ze ścian należy rozpocząć od dokładnego oczyszczenia podłoża. Brudu i pyłu pozbywamy się przy pomocy suchych szczotek. Odbarwienia i naloty usuwamy stalowymi szczotkami (uwaga! czynność tę należy wykonywać w maskach przeciwpyłowych i okularach ochronnych). Jeśli wykwit zakorzenił się głębiej (tynk przy opukiwaniu wydaje głuchy odgłos) trzeba skuć wierzchnie warstwy aż do cegły lub betonu. Tak przygotowaną powierzchnię można już zdezynfekować środkiem grzybobójczym. Dopiero po kilkunastu godzinach od nałożenia preparatu można przystąpić do dalszych prac remontowych takich jak tynkowanie, gruntowanie i malowanie.

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ]  Moderator: sawickijacek

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość